Klimatske promene i njihov uticaj na prirodu i društvo

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1119

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Kanjiža

Osoba za kontakt:

Tatjana Varju Potrebić, Kanjiža, Glavni trg 9, 024 874 733, 064/8062059, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

dr Arpad Bordaš ‒ profesor fizike ‒ Gimnazija za talentovane učenike sa domom učenika „Boljai“, Senta

Realizatori:

dr Arpad Bordaš - profesor fizike - Gimnazija za talentovane učenike sa domom učenika „Boljai“, Senta, Zoltan Sepeši - školski psiholog - PTSC „Besedeš Jožef“, Kanjiža - profesor psihologije - Gimnazija za talentovane učenike sa domom učenika „Boljai“, Senta

Oblast:

P3

Kompetencija:

K1

Opšti ciljevi:

Opšti cilj programa je da upozna učesnike sa uzrocima klimatskih promena koje su se dešavale u toku Zemljine istorije, kao i mogućim promenama koje se očekuju do kraja 21. veka. Program takođe želi da ukaže na važnost klimatski svesnog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Specifični ciljevi:

U istoriji Zemlje klima se stalno menjala i menja će se u budućnosti. Na klimatske promen utiču prirodni i antropogeni efekti. Do početka industrijske revolucije antropogeni uticaji se mogu zanemariti u odnosu na prirodne. Da bi mogli da razumemo globalne klimatske promene koje se dešavaju na početku 21. veka treba da znamo kakvi se fizički i hemijski procesi odigravaju u atmosferi i okeanima. Pored upoznavanja učesnika sa uzrocima globalnih promenama u toku istorije i objašnjenja procesa u sistemu atmosfera-okean-litosfera cilj programa je da upozna učesnike sa očekivanim lokalnim klimatskim promenama i njihovim uticajem na prirodnu sredinu i društvene tokove. Takođe nam je cilj da ukažemo na važnost nauke i naučnih dostignuća u planiranju održivog ekonomskog razvoja u budućnosti.

Ciljna grupa:

Nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
Nastavnik predmetne nastave – gimnazija
Nastavnik opšteobrazovnih predmeta – srednja stručna škola
Nastavnik stručnih predmeta – srednja stručna škola
Nastavnik u školi za obrazovanje odraslih
Nastavnik izbornih i fakultativnih predmeta

Teme programa:

Sitem atmosfera-okean-litosfera; Uticaj gasova staklene bašte na klimatske promene; Paleoklimatske promene; Urbana klima; Analiza klimatskih scenarija za 21. Vek; Obnovljivi izvori energije i njihova primena; Društveno-ekonomski aspekti klimatskih promena.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

1 dan (8 sati); 8 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Mađarski

Ostali jezik:

Srpski

Elektronski:

Ne

Cena:

3.000,00 dinara (bruto honorar predavača, radni materijal) + putni troškovi