Kako nastaje od razreda jedna zajednica? Grupni procesi u školi

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1087

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini; Ćirpanova 54, Novi Sad

Osoba za kontakt:

Nikoleta Nađ , 21000 Novi Sad, Ćirpanova br. 54. tel./faks: 021-548-259, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Dorotea Vaš, Univerzitet Etveš Lorand Fakultet Specijalnog Obrazovanja Barci Gustav, asistent, predavač na fakultetu

Realizatori:

Dorotea Vaš, Univerzitet Etveš Lorand Fakultet Specijalnog Obrazovanja Barci Gustav, asistent, predavač na fakultetu, Žolt Nađ, Osnovna Škola „Bratstvo Jedinstvo“, Nastanik razredne nastave

Oblast:

P4

Kompetencija:

K3

Opšti ciljevi:

Privući pažnju pedagoga na to da je mnogo efikasnije vaspitanje i obrazovanje učenika kada već možemo govoriti o jednoj zajednici a ne razredu. Cilj programa je prokatazati primere o mogućnostima koja se mogu dogoditi u jednom razredu.

Specifični ciljevi:

Preko pedagoških filmova rpivući pažnju pedagoga da postoje situacije kada pedagog ne može odlučiti ko je kriv i ko nije kriv u datoj situaciji. Situacije će se prikazivati preko filmova. Pored svega ovog preko celog programa tražičemo odgovor na pitanja: Ko je jači grupa ili njen lider?, Kojim metodama nastaje zajednica od razreda?, Kakav je stil jedne vođe grupe i koji stil vođe je naprikladniji jednog zajednici?, Različiti nastavnici, različite uloge.

Ciljna grupa:

Nastavnik razredne nastave
vaspitač u predškolskoj ustanovi
stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
stručni saradnik u školi
saradnik (pedagoški asistent i pomoćni nastavnik)

Teme programa:

Igre pomoću kojeg nastaju grupe; diskusija o primenutim igrama; Ko je jači dominantna osoba ili jedna grupa?, Pomoću čega se jača jedna grupa?, igra pomoću kojeg nastaju grupe; primeri iz filmova koja se događaju u stvarnosti; Šta raditi kada imamo dete sa posebnim potrebama?, Šta učiniti kada imamo žrtvu u razredu?, Deo filma Samer Hil, odakle jedno dete beži – koja su rešenja.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

1 dan (8 sati); 8 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Mađarski

Ostali jezik:

Elektronski:

Ne

Cena:

500 din po učesniku