Inkluzija dece koja su „drugačija”

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1075

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad, Petra Drapšina 8, 21000 Novi Sad

Osoba za kontakt:

Otilia Velišek-Braško, Mitrovačka 11, Novi Sad, 064-24-70-152, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

dr Otilia Velišek-Braško profesor strukovnih studija, i Doc. dr Mila Beljanski profeor na fakultetu

Realizatori:

dr Otilia Velišek-Braško profesor strukovnih studija, i Doc. dr Mila Beljanski profesor na fakultetu

Oblast:

P2

Kompetencija:

K3

Opšti ciljevi:

Senzibilizacija, osnaživanje i obrazovanje pedagoškog kadra za inkluzivno obrazovanje dece iz osetljivih grupa, a posebno dece iz spektra autizma u inkluzivnom obrazovanju. Prevazilaženje predrasuda o deci sa autizmom i promovisanje njihovih potencijala i darovitosti.

Specifični ciljevi:

Razviti adekvatnu terminologiju u kontekstu inkluzije i graditi prihvatajuće društvo. Osnažiti i informisati učesnike o potrebnim specifičnim kompetencijama vaspitača i učitelja za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, sa posebnim akcentom na metodičke kompetencije u radu sa decom sa autizmom. Obrazovanje i informisanje učesnika o autizmu i područjima u okviru koji imaju teškoće u funkcionisanju. Senzibilisanje učesnika prema porodicama i roditeljima dece sa autizmom i izgradnja partnerske saradnje sa njima. Obrazovanje i informisanje učesnika o pojmu darovitosti, o povezanosti darovitosti i autizma, vrstama darovitosti. Podstaći učesnike da prepoznaju jake strane deteta iz spektra autizma i da razvijaju kompetencije deteta.

Ciljna grupa:

Vaspitači
nastavnici razredne nastave
nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
nastavnik predmetne nastave – gimnazija
nastavnik opšteobrazovnih predmeta – srednja stručna
škola
nastavnik stručnih predmeta – srednja stručna škola
stručni saradnici u vrtićima
stručni saradnici u školama

Teme programa:

Teorijska osnova inkluzije, Adekvatna terminologija u kontekstu inkluzije, Socijalna inkluzija i stvaranje socijalnih krugova, Društvena participacija, Specifične kompetencije za realizaciju inkluzije, Autizma i deca iz spektra autizma, Prihvatajući roditelj, Saradnja sa porodicom dece iz spektra autizma, Izgradnja partnerstva u inkluzivnom vaspitanju i obrazovanju, Specifične metodičke kompetencije u radu sa decom iz spektra autizma, Darovitost i autizma, Tipovi darovitosti, Razvijanje kompetencije dece.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

1 dan (8 sati); 8 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Mađarski

Ostali jezik:

Srpski

Elektronski:

Ne

Cena:

1800,00 dinara po učesniku. U ceni su uključeni honorari za autora, realizatore, porez, administrativni troškovi i potreban potrošni materijal); Putni troškovi i osveženja nisu uračunati u cenu, potrebno je dodatno finansirati.