Nove metode i tehnike u pismenim i usmenim oblicima izražavanja

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1073

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Centar za metodiku – Novi Sad, Dunavska 3

Osoba za kontakt:

Erika Horvat - Kočiš, Olge Petrov 25, 21000 Novi Sad, telefon: 021 456-422; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Dr Eva Toldi, Vanredni profesor za užu naučnu oblast istorija mađarske književnosti sa komparatistikom i teorijom književnosti; Lenka Erdelj, poslanik u Skupštini APV, Novi Sad, profesor razredne nastave; Skupština APV.

Realizatori:

Dr Eva Toldi, Filozofski fakultet, Vanredni profesor; Univerzitet u Novom Sadu; Lenka Erdelj, poslanik u Skupštini APV, Novi Sad, profesor razredne nastave; Skupština APV.

Oblast:

P3

Kompetencija:

K1

Opšti ciljevi:

Razvijanje profesionalnih kompetencija učitelja i nastavnika mađarskog jezika u unapređivanju nastave u oblasti usmenog i pismenog izražavanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Specifični ciljevi:

Upoznavanje aktuelnih tema u oblasti procesa stvaranja teksta: izbor teme i vrsta teksta, određivanje komunikacione okolnosti, prikupljanje i raspored informacija, postavljanje teza, usmeno izlaganje, izrada sastava, vežbe samokontrole, reprodukcija. Upoznavanje učesnika sa savremenim tehnikama rada u razvijanju komunikativnih veština sa razvojnim i situacionim igrama, sa metodama stvaranja teksta u okviru razvijanja usmenog i pismenog izražavanja. Primenjivanje standarda postignuća i ishoda u planiranju i prilikom planiranja obrazovno-vaspitnog procesa i obrade nastavnih jedinica. Upoznavanje učesnika sa mogućim efikasnim načinima motivacije učenika u stvaranju teksta. Osposobljavanje učesnika na korišćenje novih medijskih sredstava u obrazovne svrhe.

Ciljna grupa:

Nastavnik/profesor razredne nastave; Nastavnik/profesor predmetne nastave – osnovne i srednje škole.

Teme programa:

Standardi u nastavi mađarskog jezika; Faktori koji pozitivno ili negativno utiču na jezički razvoj učenika; Motivacija učenika za razvoj i primenu komunikativnih sposobnosti kao i literalnog stvaralaštva; Inovativne metode, oblici rada i tehnike.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

2 dana (20 sati); 20 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Mađarski

Ostali jezik:

Elektronski:

Ne

Cena:

2000 dinara po učesniku, što obuhvata honorare i putne troškove realizatora, hendaut (štampani) materijal