Delatnost Rusinskog narodnog prosvetnog društva u kulturno-prosvetnom i nacionalnom životu Rusina u Jugoslaviji

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1070

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu – Odsek za rusinistiku

Osoba za kontakt:

dr Janko Ramač, Dr Zorana Đinđića 2, Filozofski fakultet Novi Sad, kabinet 204, 0628067622, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Prof. dr Janko Ramač, (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Realizatori:

Prof. dr Janko Ramač (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Msr. Aleksandar Mudri (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Msr. Ana Rimar (saradnik u nastavi na Odseku za rusinistiku, doktorand, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Oblast:

P3

Kompetencija:

K1

Opšti ciljevi:

Sagledavanje važnosti uloge Rusinskog narodnog prosvetnog društva u prosvetnom, kulturnom i nacionalnom životu Rusina radi adekvatne edukacije učenika o nacionalnom preporodu rusinske zajednice u Jugoslaviji.

Specifični ciljevi:

Obeležavanje 100-te godišnjice od formiranja prve rusinske organizacije – Rusinskog narodnog prosvetnog društva (RNPD) i usvajanje teorijskih znanja o njoj, sagledavanje njene uloge u društvenom, javnom, kulturno-prosvetnom i nacionalnom životu Rusina; Shvatanje problematike izbora jezika i pisma na početku HH veka u standardizaciji rusinskog književnog jezika i uloge RNPD-a u tome; Sagledavanje značaja Rusinskog narodnog prosvetnog društva u objavljivanju prvih dela iz rusinske književnosti koja su od značaja za formiranje nacionalne svesti kod učenika; Upoznavanje sa počecima razvoja terminologije u rusinskom jeziku i usvajanje znanja o modelima formiranja termina; Sagledavanje i prevazilaženje problema odstupanja od norme u nastavi na rusinskom jeziku

Ciljna grupa:

Nastavnik razredne nastave
Nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
Nastavnik predmetne nastave – gimnazija
Nastavnik izbornih i fakultativnih predmeta
Vaspitač u predškolskoj ustanovi
Medicinska sestra – vaspitač
Vaspitač u domu učenika
Stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
Stručni saradnik u školi
Saradnik (pedagoški asistent i pomoćni nastavnik

Teme programa:

Uloga Rusinskog narodnog prosvetnog društva u kulturno-prosvetnom i nacionalnom životu Rusina (1918-1941), Rusinsko narodno prosvetno društvo i jezičko pitanje, Terminologija u nastavi rusinskog jezika, Rusinska književnost u izdanjima Rusinskog narodnog prosvetnog društva.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

1 dan (8 sati); 8 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Rusinski

Ostali jezik:

Elektronski:

Ne

Cena:

1200 dinara po učesniku. Cena pokriva: honorare realizatora, radni materijal, putne troškove realizatora.