Uloga nastave rusinskog jezika, književnosti i istorije u formiranju nacionalne svesti

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1069

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu – Odsek za rusinistiku

Osoba za kontakt:

Prof. dr Janko Ramač, Dr Zorana Đinđića 2, Odsek za rusinistiku, Filozofski fakultet, kabinet 204, 0628067622, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Prof. dr Janko Ramač, (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Realizatori:

Prof. dr Janko Ramač (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Prof. dr Mihajlo Fejsa (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Msr. Aleksandar Mudri (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Msr. Ana Rimar (saradnik u nastavi na Odseku za rusinistiku, doktorand, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Oblast:

P3

Kompetencija:

K1

Opšti ciljevi:

Razvoj i jačanje nacionalne svesti kod učenika koji pohađaju nastavu na rusinskom nastavnom jeziku u nastavi rusinskog jezika, književnosti i istorije.

Specifični ciljevi:

Sagledavanje važnosti uloge nastave istorije i maternjeg jezika u formiranju nacionalne svesti ; Sticanje novih znanja o ulozi i značaju istaknutih ličnosti i institucija koje su u prošlosti odigrale značajnu ulogu u kulturno-prosvetnom životu Rusina i time dali svoj doprinos razvoju nacionalne svesti; Usvajanje znanja o prednostima učenja maternjeg jezika u dvojezičnoj sredini; Sagledavanje značaja uloge maternjeg jezika i njegovog učenja u jačanju nacionalne svesti; Uvođenje novih metodoloških pristupa u nastavi pomoću platforme za učenje; Sagledavanje važnosti knjiženih dela Mihajla Kovača u kojima je pisac vršio nacionalni preporod svog naroda, kao i važnosti tih dela u nastavi književnosti za jačanje nacionalne svesti.

Ciljna grupa:

Nastavnik razredne nastave
Nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
Nastavnik predmetne nastave – gimnazija
Nastavnik izbornih i fakultativnih predmeta
Vaspitač u predškolskoj ustanovi
Medicinska sestra – vaspitač
Vaspitač u domu učenika
Stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
Stručni saradnik u školi
Saradnik (pedagoški asistent i pomoćni nastavnik)

Teme programa:

Uloga nastave istorije u formiranju nacionalne svesti, Važnost učenja maternjeg jezika u dvojezičnoj sredini, Platforme za učenje u nastavi, Pitanje nacionalnog identiteta Rusina u knjiženim delima Mihajla Kovača.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

2 dana (10 sati); 10 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Rusinski

Ostali jezik:

Elektronski:

Ne

Cena:

1200 dinara po učesniku. Cena pokriva: honorare realizatora, radni materijal, putne troškove realizatora.