Savremeno i tradicionalno u nastavi rusinskog jezika, književnosti i istorije

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1025

Elektronski:

Ne

Organizator programa:

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu – Odsek za rusinistiku, Novi Sad

Osoba za kontakt:

dr Janko Ramač, dr Zorana Đinđića 2, Filozofski fakultet Novi Sad, Odsek za rusinistiku, kabinet 204, 0628067622, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Prof. dr Janko Ramač, (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); Mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Realizatori:

Prof. dr Janko Ramač (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); prof. dr Mihajlo Fejsa (profesor na Odseku za rusinistiku, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); mr Anamaria Ramač Furman (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); msr. Aleksandar Mudri (asistent na Odseku za rusinistiku, asistent, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu); msr. Ana Rimar (saradnik u nastavi na Odseku za rusinistiku, doktorand, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu)

Oblast:

P3

Kompetencija:

K1

Opšti ciljevi:

Poboljšanje jezičke kompetencije učenika, unapređenje interpretacije književnih dela, produbljivanje znanja iz istorije, istorije kulture i tradicije.

Specifični ciljevi:

- Poboljšane kompetencije nastavnika - Ispravna upotreba književnog jezika - Savladavanje upotrebe grafema g, ґ, h u rusinskom jeziku - Usvajanje znanja o korišćenju rusinskog jezika na internetu i o njegovim odstupanjima od književnog jezika - Uvođenje inovacija u interpretaciji književnih dela iz oblasti poetskog realizma - Novi metodološki pristupi u proučavanju književnog opusa Mihajla Kovača - Sticanje novih znanja iz oblasti istorije, istorije kulture i tradicije - Savladavanje pojma tradicije i njegovog tumačenja u nastavi.

Ciljna grupa:

nastavnik razredne nastave
nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
nastavnik predmetne nastave – gimnazija
nastavnik izbornih i fakultativnih predmeta
vaspitač u predškolskoj ustanovi
medicinska sestra – vaspitač
vaspitač u domu učenika
stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
stručni saradnik u školi
saradnik (pedagoški asistent i pomoćni nastavnik)

Teme programa:

Tumačenje tradicije u nastavi istorije Rusina, Problemi pravopisa rusinskog jezika, Problematika pisanja g, ґ i h u rusinskom jeziku, Upotreba rusinskog jezika na internetu, Tumačenje poetskog realizma Mihajla Kovača.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

2 dana (10 sati); 10 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Rusinski

Ostali jezik:

Elektronski:

Ne

Cena:

1.200,00 dinara po polazniku