UČENJE KROZ ISTRAŽIVANJE IZVAN VRTIĆA

Program je odobrio pedagoški zavod Vojvodine   Broj rešenja: 1022

Elektronski:

Da

Organizator programa:

Predškolska ustanova – dečji vrtić „Maštolend”, Radnička 18, Novi Sad

Osoba za kontakt:

Dušanka Mudrinić, Resavska 4, Novi Sad, 0641124927, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autori:

Dušanka Mudrinić, pedagog, PU dečji vrtić „Maštolend“, Novi Sad

Realizatori:

Dušanka Mudrinić, pedagog, PU „Maštolend”, Novi Sad; Ljubica Vinaji, pedagog, PU „Maštolend“, Novi Sad; Dunja Tasevski, vaspitač, PU „Maštolend”, Novi Sad; Slađana Lalošević, vaspitač PU „Maštolend”, Novi Sad; Ivan Sakan, vaspitač, PU „Maštolend”, Novi Sad

Oblast:

P3

Kompetencija:

K3

Opšti ciljevi:

Osnaživanje vaspitača i stručnih saradnika u realizaciji vaspitno- obrazovnih aktivnosti izvan vrtića i korišćenje resursa u prirodi i lokalnoj zajednici za realizaciju programskih ciljeva.

Specifični ciljevi:

Bogaćenje saznanja vaspitača i stručnih saradnika o učenju izvan vrtića i mogućnostima korišćenja resursa iz prirodnog i kulturnog okruženja. Prepoznavanje značaja neposrednog kontakta sa autentičnim izvorima saznanja za dečji razvoj i napredovanje. Jačanje kompetencija vaspitača i stručnih saradnika za planiranje, organizaciju i proširivanje izbora resursa u lokalnoj zajednici i kreiranje prilika za učenje u „životnom okruženju”. Razvijanje kompetencija vaspitača i stručnih saradnika za uključivanje roditelja kao partnera u realizaciji vaspitno- obrazovnih aktivnosti izvan vrtića. Jačanje kompetencija profesinalaca za saradnju sa partnerskim organizacijama i ekspertima iz lokalne zajednice.

Ciljna grupa:

vaspitač u predškolskoj ustanovi
stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
saradnik (pedagoški asistent i pomoćni nastavnik)

Teme programa:

Teorijska polazišta programa. Holistički pristup učenju kroz istraživačke aktivnosti izvan vrtića. Strategije učenja i mogućnosti korišćenja resursa iz prirodnog i kulturnog okruženja. Različiti prirodni, kulturno istorijski i socijalni ambijenti kao specifična sredina za učenje i izvođenje istraživačkih aktivnosti dece. Metode i oblici rada prilikom realizacije vaspitno -obrazovnih aktivnosti izvan vrtića. Kreiranje scenarija za izvođenje vaspitno-obrazovnih aktivnosti izvan vrtića u okviru projektnog učenja. Realizacija istraživačkih aktivnosti dece izvan vrtića i refleksija.

Broj učesnika:

30

Trajanje programa:

3 nedelje (16 sati); 16 bodova dana (ukupno vreme rada: min.)

Jezik:

Hrvatski

Ostali jezik:

Srpski

Elektronski:

Da

Cena:

2.500,00 dinara po polazniku